Om mig - Jytte Røgilds

Gå til indhold
Citat fra bogen "101 kunstnere 2019", skrevet af Sofie Skáu Jepsen, Cand. mag., Kunsthistorie:

Billedkunstneren Jytte Røgilds (1943) er vokset op i et kreativt og kunstnerisk begavet hjem, som satte sine spor i Røgilds interesse for kunsten fra en meget tidlig alder. Gennem de sidste 30 års tid, siden hun og familien flyttede til Horsens, har hendes kunstneriske udfoldelse taget fart.
   Røgilds kunstneriske produktion er specielt rettet mod udforskningen af oliemaleriet og grafikken. Inspirationen til værkerne kommer gerne udefra, gennem naturens underfundighed og skønhed i floraen og det store åbne eller vilde landskab, men også gennem en fascination af mennesket selv. Hendes værker fremstår ikke abstrakte, men tillader i genkendeligheden, at motivet trænger helt frem i billedet og styrer udtrykket gennem en livlig sammensætning af ekspressive farver. Kunsten skal afspejle virkeligheden, og dermed ikke en abstrakt form, men noget læseligt og relaterbart, der
reflekterer verdens naturlighed og hylder menneskets kropslige styrker og skønheder.
   Røgilds maler ofte ude i naturen for bedre at kunne indfange øjeblikket i motivet og lade en form for tilfældighed råde i skabelsen af kunstværket. Ud af dette er mange af landskabs- og blomstermalerierne blevet til. Hendes malerier skaber i sammenføjningen af naturmotiverne og farvesammensætningen en dynamisk følelse. En symfoni af farver i billedet er med til at aktivere de livlige motiver, hvad enten det er af naturen eller mennesket.
   Røgilds har været aktivt medlem af Stentrykkerklubben siden 2002, hvilket har været med til at foranledige mange af de grafiske trykserier, hun har udarbejdet senere. Ofte er serierne lavet i sort/hvid, som hermed står i kontrast til hendes ellers farverige univers i oliemaleriet. De grafiske serier er ikke tegnet op på forhånd. Hun lader hermed motivet opstå ud fra materialet og tilegner værkerne en vis frihed, til
trods for at motivet stadig fremstår klart og tydeligt i billedet.
   Dansens verden, herunder balletten, er en anden væsentlig inspirationskilde for Røgilds, hvori den dansende krop fungerer som udtrykskilden. I 2001 var kunstneren i Skt. Petersborg i Rusland, hvor hun oplevede baletten Giselle ved Hofteatret i Vinterpaladset. Flere af balletmalerierne er skabt ud af inspiration herfra, særligt det grafiske tryk, hvor balletpigerne ses oppefra og dermed fremstår som en samling af dansende blomster i kraft af deres store balletskørter. Blomsterbillederne er kommet til senere i Røgilds kunstneriske produktion. De mange forskellige blomster i malerierne danser livligt side om side med balletpigerne, som står i række efter hinanden i forskellige positurer. På samme måde fremstår blomstermotiverne næsten koreografisk orkestreret, når blomsterbillederne udstilles sammen med balletmalerierne. Hermed fremviser Røgilds naturens egen iboende struktur overfor menneskets kropslige kontrol.
Tilbage til indhold